Het blijft lastige materie, het hele verhaal over afspraken en het reguleren ervan. Er is inhoudelijk niet veel veranderd maar het artikel is opnieuw gestructureerd en de formulering is hier en daar gewijzigd.
In dit artikel is vastgelegd wie wat precies mag reguleren. In een apart artikel verderop in dit nummer gaat de Weko hier verder op in. Het nieuwe 40B2(c)iv verdient nog wel aparte aandacht. Je mag nu de systeemkaart van de tegenstanders raadplegen als je niet aan de beurt bent als dat nodig is om een bieding of speelwijze van je partner correct te kunnen uitleggen. (Het Bondsbestuur heeft dit zo bepaald.)
Elk paar moet zijn afspraken toegankelijk maken voor zijn tegenstanders. Het Bondsbestuur bepaalt de manier waarop dit moet gebeuren.
Besluit: Het Bondsbestuur beschrijft modellen voor systeemkaarten en de aard van de informatie daarop voor bondscompetities en toernooien onder zijn beheer. Voor andere evenementen is de toernooiorganisator verantwoordelijk.
Het Bondsbestuur mag naar eigen goeddunken bepaalde afspraken tussen partners aanduiden als "speciale afspraken ". Een speciale afspraak tussen partners is een afspraak waarvan de betekenis volgens het Bondsbestuur mogelijk niet meteen begrepen en verwacht wordt door een aanzienlijk aantal deelnemers aan het toernooi.
Besluit: Het Bondsbestuur laat het aan de toernooiorganisator over speciale afspraken vast te stellen en deze te reguleren. Voor alle wedstrijden die door de BridgeBond worden georganiseerd geldt dat afspraken die zijn vermeld in de Regeling Bruine Stickerconventies en Hoogst Ongebruikelijke Methoden als speciale afspraken worden aangemerkt. Hetzelfde geldt voor andere wedstrijden, tenzij de toernooiorganisator anders heeft bepaald.
Artikel 40B1(c):Tenzij het Bondsbestuur anders beslist, vormt elke bieding die een kunstmatige betekenis heeft een speciale afspraak zoals bedoeld in B1(b).
Besluit: Het Bondsbestuur heeft beslist dat tenzij expliciet anders bepaald elke bieding die een kunstmatige betekenis heeft een speciale afspraak is zoals bedoeld in B1(b).
heeft zonder beperking de bevoegdheid om speciale afspraken tussen partners toe te staan, te verbieden, of onder bepaalde voorwaarden toe te staan.
Besluit: Het Bondsbestuur geeft zowel de toernooiorganisator als de wedstrijdleider de ruimte een paar tijdens een wedstrijd bijvoorbeeld na een vergissing te verbieden een speciale afspraak te gebruiken.
kan het gebruik van een systeemkaart voorschrijven, al dan niet met aanvullende bladen, om vooraf een overzicht te hebben van de speciale afspraken tussen de partners, en het gebruik ervan reglementeren.
Besluit: Het Bondsbestuur beschrijft modellen voor systeemkaarten en de aard van de informatie daarop voor bondscompetities en toernooien onder zijn beheer. Voor andere evenementen is de toernooiorganisator verantwoordelijk.
mag alerteerprocedures voorschrijven en/of andere manieren om de afspraken van de partners kenbaar te maken.
Besluit: Het Bondsbestuur heeft een alerteerregeling vastgesteld (zonder en met tafelschermen).
mag verbieden dat partners vooraf afspreken de betekenis van een afspraak tijdens het bieden of spelen te wijzigen na een onregelmatigheid begaan door een tegenstander.
Besluit: Het Bondsbestuur verbiedt een afspraak tussen partners om de betekenis van een afspraak tijdens het bieden of spelen te wijzigen na een onregelmatigheid begaan door een tegenstander.
mag het psychen met kunstmatige biedingen beperken.
Besluit: Het Bondsbestuur geeft de toernooiorganisator de mogelijkheid deze bevoegdheid in te zetten.
Tenzij het Bondsbestuur anders bepaalt, mag een speler zijn eigen systeemkaart niet raadplegen tussen het begin van de biedperiode en het einde van het spel, behalve (alleen) de leider en de blinde, die hun eigen systeemkaart mogen inkijken tijdens de uitlegperiode.
Besluit: Het Bondsbestuur heeft bepaald dat onder voorwaarden en mits in aanvullende bepalingen vastgelegd een speler zijn eigen systeemkaart mag raadplegen.
Tenzij het Bondsbestuur anders bepaalt, mag een speler de systeemkaart van de tegenstanders raadplegen:
voor het begin van de biedperiode
tijdens de uitlegperiode,
tijdens het bieden en spelen maar alleen als het zijn beurt is om te bieden of te spelen,
nadat een tegenstander conform artikel 20F een verduidelijking heeft gevraagd, om de betekenis van een bieding of speelwijze van zijn partner correct uit te kunnen leggen.
Besluit: Het Bondsbestuur heeft niet anders bepaald.
Tenzij het Bondsbestuur anders bepaalt, is een speler niet gerechtigd tijdens de bied- en speelperiode geheugensteuntjes te gebruiken of hulpmiddelen voor berekeningen of bied- en speeltechniek, in welke vorm dan ook.
Besluit: Het Bondsbestuur staat geen geheugensteuntjes toe, tenzij sprake is van een expliciete leeromgeving.